Μια σύντομη εισαγωγή στο ερευνητικό έργο του I.F.J.R.H.R.i


Το φθινόπωρο του 1888 ένας στυγερός serial killer έσπειρε τον τρόμο στο Whitechapel, μια από τις πλέον κακόφημες και υποβαθμισμένες συνοικίες του Λονδίνου. Καταγράφηκε στην Ιστορία με το ψευδώνυμο Jack the Ripper, που χρησιμοποίησε ο ίδιος σε επιστολές πρός τις διωκτικές αρχές. (Ακολούθησε πλήθος ψευδεπίγραφων επιστολών από κακοήθεις φαρσέρ, θολώνοντας τόσο τα νερά, ώστε να αμφισβητείται το γνήσιο ακόμη και των πρώτων και -μάλλον- αυθεντικών). Θύματα του Jack ήταν γυναίκες ελευθερίων ηθών, τις οποίες εκσπλάχνωνε με θαυμαστή μαεστρία, φανερώνοντας βαθιά γνώση της ανθρώπινης ανατομίας. Αυτός ήταν και ο λόγος που πολλοί φημισμένοι γιατροί του Λονδίνου συμπεριλήφθησαν στον κατάλογο των υπόπτων. (π.χ ο Dr. J.Druitt, o Dr. T.N.Cream, ακόμη και ο Dr.Jeckyl, του οποίου το alter ego βάρυνε αρκετά εναντίον του.) Παρεπιπτώντως υπήρχε κάποια σχέση μεταξύ Dr.Jeckyl και Jack the Ripper, όχι όμως αυτή της ταυτοπροσωπίας. Απλώς ο Dr.Jeckyl ήταν ο προσωπικός γιατρός του τελευταίου, αξίζει δε να σημειωθεί πως χαρη στην έγκαιρη θεραπευτική του παρέμβαση σώθηκε ο Jack από μια βαριά προσβολή Ισπανικής γρίππης κατα τη μεγάλη πολύνεκρη επιδημία των αρχών του αιώνα μας.

100 και πλέον χρόνια μετά, το μυστήριο "Jack the Ripper" παραμένει άλυτο, ένα από τα μελανά σημεία στην ιστορία της Scottland Yard. Εξαντλητικές όμως έρευνες των σκαπανέων του I.F.J.R.H.R. φαίνεται πως άρχισαν να φέρνουν ένα αχνό φώς στο απόλυτο σκοτάδι. Στοιχεία και μαρτυρίες που συγκεντρώθηκαν από τους ακούραστους αυτούς ερευνητές, που -δεν είναι υπερβολή- αφιέρωσαν τη ζωή τους στο έργο αυτό, "φωτογραφίζουν" κάποιο επιφανές πρόσωπο του Λονδίνου της εποχής. Ας μας επιτραπεί να μην αναφέρουμε ακόμη το όνομά του, τουλάχιστον εωσότου διασταυρωθούν με περισσότερες πηγές, ώστε να μπορούμε να μιλούμε με ατράνταχτη επιστημονική τεκμηρίωση. Για τον ίδιο λόγο ας μας επιτραπεί να μην εκθέσουμε ακόμη τις πηγές μας, μια και η χαλαρή συνάρθρωσή τους τις καθιστά δυστυχώς ανίσχυρες μπροστά στη βάσανο της αλήθειας. Μπορούμε όμως εν συντομία να σκιαγραφήσουμε το πρόσωπο που, κατα τα φαινόμενα, ήταν ο Jack the Ripper.
Επρόκειτο για άνθρωπο καλλιεργημένο, ευρυμαθέστατο, με καλλιτεχνικές, φιλοσοφικές και επιστημονικές ανησυχίες, ένα από τα τελευταία ίσως δείγματα του ανθρωπολογικού τύπου Homo Universalis, που εμφανίστηκε στη νεότερη Δυτική Ιστορία κατα την Αναγέννηση και που, δυστυχώς, απαλείφθηκε με την υπερεξειδίκευση της τεχνολογικής επανάστασης. Μετά από πολυετείς σπουδές φιλοσοφίας (δυστυχώς δεν βρίσκεται πλέον αντίτυπο της διδακτορικής του διατριβής "Ηράκλειτος, Χέγγελ, Μαρξ. Το εγγενές της διαλεκτικής αντίληψης και θεώρησης και οι μεταμορφώσεις της εθελοτυφλουσας σοφιστικής από τον Ζήνωνα έως τον Φώυερμπαχ") στράφηκε στις Ανατολικές θεωρήσεις. Εζησε για 6 χρόνια στο Θιβέτ όπου μυήθηκε στο διαλογισμό, απέκτησε δε αξιόλογες μεταφυσικές ικανότητες.

Τρυφερή και ευαίσθητη ψυχή, θλίβονταν με το θέαμα της απάνθρωπης εκμετάλευσης της παιδικής εργασίας, και για να απαλύνει τη δυστυχία των παιδιών των Ανατολικών συνοικιών επινοούσε διαρκώς νέα παιχνίδια, προσφέροντάς τους έτσι λίγη ψυχαγωγία. Συχνά μάλιστα, όταν οι τεχνικές δυνατότητες της εποχής δεν επέτρεπαν την κατασκευή των συλλήψεών του, χρησιμοποιούσε τις μεταφυσικές του ικανότητες για να μεταμορφώνεται σε κάποιο από αυτά.

Τις μεταμορφώσεις του συχνά τις χρησιμοποιούσε για να στηλιτεύσει την χαμέρπεια και υποκρισία του Βικτωριανού πουριτανισμού των ανώτερων τάξεων, στα club των οποίων του επέτρεπε την είσοδο η αριστοκρατική του καταγωγή. Δεν είναι λίγες οι φορές που σκανδάλιζε προκλητικά τους κύκλους των σαλονιών λειτουργώντας εμφανώς σαν καθρέφτης της ηθικής τους σήψης.

Με την επιστημονική επανάσταση που επέφερε η Θερμοδυναμική θεωρία είναι γνωστό πως εμφανίστηκε ένα απαισιόδοξο -καταστροφιστικό ρεύμα επιστημονικοφιλοσοφικής σκέψης που τποστήριζε την τελεσίδικη πορεία προς το θερμικό θάνατο του σύμπαντος (και φυσικά κάθε μορφής ζωής) λόγω της μονόδρομης αύξησης της εντροπίας του συστήματος. Αναγνώρισε γρήγορα τις επικείμενες πολιτικοκοινωνικές συνέπειες μιας τέτοιας φαταλιστικής πλάνης και στρατεύτηκε μαζί με άλλα πρωτοπόρα πνεύματα (Maxwell κ.α) για να αντιτάξουν έναν αρθρωμένο αντίλογο. Τότε ήταν που διείδε το κομβικό της έννοιας της πληροφορίας σαν οντότητα - μέγεθος που αναχαιτίζει και αντιστρέφει τη ροή της εντροπίας. Κατά τον πνευματικό αναβρασμό της δεκαετίας εκείνης τέθηκαν τα θεμέλια της Κυβερνητικής και της Πληροφορικής. Ο Jack δε, επινόησε έναν αλγόριθμο συμπίεσης πληροφοριών ο οποίος μπόρεσε να εφαρμοστεί στην πράξη μόνο όταν τα υπολογιστικά συστήματα απέκτησαν την απαιτούμενη ισχύ.Στα πεδία της πληροφορικής, λοιπόν, αφιέρωσε τα τελαυταία χρόνια της ζωής του.

Η αλήθεια είναι ότι πράγματι διέπραξε τα εγκλήματα στο Whitechapel. Δεν προσπαθούμε να δικαιολογήσουμε τις αποτρόπαιες αυτές παρεκτροπές. Δεν είναι όμως δίκαιο να διαγράφουμε την πλουσιότατη κοινωνική και πνευματική προσφορά του και να τον θυμόμαστε μόνο για τα -καταδικαστέα σαφώς- μελανά σημεία του βίου του. Στο κάτω κάτω όλοι έχουμε και τις σκοτεινές πλευρές μας, ακόμη και το φεγγάρι.

Πλαισιώστε το I.F.J.R.H.R. Στείλτε μας στοιχεία που θα συμβάλλουν στο θρίαμβο της Αλήθειας στο

delirium [papaki] exares .gr

Nέα στοιχεία :

  1. H μαρτυρία μιας εγγονής
  2. Was he so wild?Κεντρική Σελίδα

i